آیا ایران از قطع رابطه با انگلیس متضرر می‌شود
ارتباط چهارصدساله و دلفینی ایران و انگلیس در ICU دیپلماسی مجلس شورای اسلامی بستری و منتظر پاسخ نمایندگان مجلس به طرحی است که چندماه از معطل ماندنش در هیئت رئیسه می‌گذرد.
چهار قرن از اولین تماس دیپلماتیک رژیم سلطنتی انگلیس با ایران‌ می‌گذرد؛ در حالی چهارصد سال پر فراز و نشیب بین تهران و لندن که بیشتر به ارتباط دلفینی شبیه‌است همچنان در ریل دیپلماسی حرکت می‌کند که گویا مجلس شورای اسلامی به عنوان نهاد قانو‌گذاری جمهوری اسلامی ایران قصد دارد با تصویب طرح کاهش رابطه با دولت انگلیس در صحن علنی مجلس، این ارتباط را به ایستگاه پایانی نزدیک‌تر کند.

اگر صفحات تاریخ را ورق بزنید خواهیم دید که تهران و لندن بعد از تغییرات افراد در راس قوای مجریه خود، بعضا ارتباط دوطرفه را دوباره تنظیم کردند اما بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) چالش تهران با انگلیس وارد فاز جدیدی شد، چه آنکه ایران رابطه با انگلیس را منطبق با استراتژی نه شرقی و نه غربی وزارت خارجه و با ایده‌لوژی اسلامی خود دنبال و انگلیس نیر بر اساس منافع حاکمیتی خود و همپیمانانش از جمله رژیم اشغالگر قدس، تلاش می‌کرد ضمن حفط ارتباط سیاسی اقتصادی خود با ایران، اهداف ضد اسلامی-ایرانی خود را دنبال کند که اوج خصومت این رژیم در دوران جنگ تحمیلی برای ملت ایران نمایان شد.

بعد از اینکه پروژه براندازی انقلاب اسلامی از طریق جنگ سخت ناکام ماند، دولت انگلیس همراه با دیگر همپیمانان خود پروسه براندازی و یا متوقف کردن انقلاب اسلامی ایران از طریق جنگ نرم را آغاز کرد که فتنه88 حاصل تلاش این پروسه مشترک آمریکا- انگلیس و رژیم صهیونیستی بود که با تدبیر مقام معظم رهبری و هوشیاری مردم خنثی شد.

بعد از فتنه 88، کاهش و یا قطع ارتباط با انگلیس در ایران از نگاه خاص خواص به مطالبه ملی در افکار عمومی تبدیل شد به طوری که دانشجویان با تجمع در مقابل مجلس شورای اسلامی خواستار قطع ارتباط با انگلیس شدند.

انگلیسی‌ها که بعد از قطع ارتباط احتمالی با تهران خود را در عرصه دیپلماسی شکست خورده، متضرر و منزوی‌ می‌دیدند در واکنش‌های متعددی برآن شدند که ازافزایش تنفرعمومی از لندن نشین‌ها در ایران جلوگیری کنند؛ به طور مثال آقای دیوید میلیبند وزیر وقت خارجه انگلیس طی یادداشتی در روزنامه "سان " انگلیس مدعی شد که کشورش قصد دخالت در امور داخلی ایران را ندارد.

میلیبند با بیان اینکه انگلیس با علاقه رقابت‌های انتخاباتی را مشاهده می‌کرد و نامزدها در مناظره‌های پرشور درباره بهترین مسیر پیش روی کشورشان شرکت کردند، نوشت: در امور ایران دخالت نخواهیم کرد اما ما به دنبال احترام به حقوق اساسی بشر هستیم و آنچه در ایران اتفاق می‌افتد توسط ایرانیان حل خواهد شد.

اما بعد از ادعای وزیر خارجه انگلیس مبنی بر عدم دخالت انگلیس در امور داخلی ایران، تمامی اعضای کمیسیون امنیت‌ملی اعم از بروجردی، کوثری، جلالی، جهانگیرزاده، الهیان، نقوی، عابدی، آلیا، کرمی‌‌راد، بیعش، کرمی، جویجری، کامران، سروری، کریمی، سبحانی‌نیا، آقازاده، آوایی ابراهیمی، شهریاری، فلاحت‌پیشه و مهدی‌زاده به عنوان 22 عضو این کمیسیون، در گفت‌وگو با رسانه‌های داخلی ایران ضمن اشاره به دخالت انگلیس در امور داخلی کشور ادعای میلیبند را رد کردند.

زبان‌بازی‌های دولتمداران انگلیسی کارساز نبود و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تاریخ 23 دی‌ماه 89 طرح قطع رابطه کامل دولت جمهوری اسلامی ایران با انگلیس را در دستور کار قرارد داده و بر فوریت آن رای مثبت دادند. اما رئیس مجلس شورای اسلامی این طرح را برای بررسی‌های بیشتر به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ارجاع داد.

کمیسیون امنیت ملی در گام‌های اولیه به بررسی حوزه‌های کاهش و قطع کامل رابطه با دولت بریتانیا پرداخت و طرح مذکور را از قطع کامل روابط به کاهش رابطه تغییر و بعد از تصویب، آنرا به هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی ارسال کرد.

در حالی‌که چندین ماه از ارسال طرح کاهش رابطه با انگلیس به هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی می‌گذرد، هنوز بررسی آن در دستور کار مجلس قرار نگرفته است. در این باره بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی به خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس گفت: این طرح هم اکنون در حال طی کردن مراحل قانونی است و هر وقت که هیئت رئیسه طرح را در دستور قرار دهد صحن علنی آن را بررسی خواهد کرد.

با توجه به بررسی لایحه بودجه 90، احتمال می‌رود بعد از بررسی این لایحه، طرح مذکور در دستور کار مجلس قرار بگیرد.

یکی از اساسی‌ترین سؤال‌هایی که درباره طرح مذکور مطرح می‌شود نوع آن است، کاهش یا قطع رابطه؛ حسین نجابت رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلیس گفت که مجلس به دنبال کاهش رابطه با این کشور است.

به گزارش فارس، در پاسخ به ادعاهای مطرح شده مبنی بر اینکه کاهش رابطه با انگلیس، برای ملت ایران هزینه‌دار خواهد بود، با نمایندگان کمیسیون‌های امنیت‌ملی، اقتصادی، فرهنگی، آموزش و تحقیقات، کشاورزی، صنایع و بهداشت مجلس شورای اسلامی به گفت‌وگو نشسته و پاسخ آنها را برای روشنگری بیشتر جویا شدیم.

* کوثری: انگلیس در سطحی نیست که عدم رابطه با آن ایران را متضرر کند

محمد کوثری نایب رئیس کمیسیون امنیت‌ملی و سیاست خارجی مجلس در پاسخ به اینکه گفته می‌‌شود ایران در حضور در عرصه بین‌المللی به انگلیس نیازمند است، گفت که انگلیس در سطح و سطوحی نیست که با کاهش و یا قطع ارتباط، ایران در حوزه بین‌المللی متضرر شود؛ وی معتقد است زیان‌هایی که ملت ایران از جانب ارتباط با انگلیس متحمل شده است قابل قیاس با کاهش یا قطع رابطه نیست.

* حیدری: بار علمی چندانی برای انگلیس قائل نیستیم

درحالی‌ برخی مدعی می‌شوند که در صورت کاهش رابط ایران با انگلیس، ایرانی‌ها به لحاظ علمی متضرر شده و ضربات علمی شدید خواهند خورد، که نورالله حیدری سخنگوی آموزش مجلس این موضوع را یک ادعای تبلیغاتی سیاسی می‌داند و می‌گوید ایران انگلیس را یک کشور علمی نمی‌داند که بخواهد چنین ادعایی را بپذیرد؛ ارزش علمی این کشور از سطح کشورهای عقب‌افتاده جهان که مدرک‌محورند، بیشتر نیست.

وی با بیان اینکه علت تمایل برخی‌ها برای تحصیل در انگلیس، ارائه سریع و آسان مدرک است، افزود: کسانی که دنبال یادگیری علم باشند برای تحصیل به انگلیس نمی‌روند. اغلب دانشگاه‌های این کشور برای ارائه مدرک آسان در اروپا مشهور هستند.

سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس با بیان اینکه فرزندان برخی از مسئولان در انگلیس تحصیل می‌کنند، تصریح کرد: این افراد حتی در صورت عدم کاهش رابطه ایران و انگلیس باید به کشور بازگردند و در غیر این صورت وابستگان آنها که جزء مسئولان کشور هستند باید پاسخگوی اعمالشان باشند.

حیدری با بیان اینکه تعداد دانشجویان انگلیسی که در تهران تحصیل می‌کنند بسیار اندک هستند، گفت که برخی طلاب انگلیسی در حوزه‌های علمیه ایران تحصیل می‌کنند که ایران این کار را تحسین و از آنها حمایت می‌کند.

* تأمینی: قطع رابطه با انگلیس ایران را از نظر پزشکی متضرر نمی‌کند

حسن تأمینی سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس نیز با اشاره به ارتباط پزشکی ایران و انگلیس، گفت که در صورت کاهش رابطه و احتمال قطع روابط پزشکی از سوی انگلیس، ایران قادر به تأمین نیازهای خود خواهد بود و نه تنها زیانی از این موضوع نخواهد کرد بلکه می‌تواند در سال جهاد اقتصادی به خودکفایی و پیشرفت بیشتر در حوزه بهداشت نیز منتهی شود.

* فتحی‌پور: نیازهای ضروری خود را می‌توانیم از کشوری غیر از انگلیس تأمین کنیم

ارسلان فتحی‌پور رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه ارتباط اقتصادی بین ایران و انگلیس همچنان فعال است، گفت: با توجه به تلاش انگلیس برای براندازی انقلاب اسلامی و خصومت حاکمان این کشور با ملت ایران تجدیدنظر در رابطه با انگلیس در مجلس جدی است.

وی با بیان اینکه ایران برخی از داروهای ضروری خود را از انگلیس وارد می‌کند، افزود: این موضوع بسیار حاد نیست و در صورتی که انگلیس بخواهد در واکنش به کاهش روابط از سوی ایران، مانع صادرات دارو به ایران شود قطعاً با رایزنی‌های لازم نیازهای خود را از سایر کشورها تامین خواهیم کرد اما آنچه مهم است تجدید نظر در ارتباط با انگلیس است چرا که زیان‌های وارده از سوی ارتباط با این رژیم بسیار بیشتر از ارتباط اقتصادی با این کشور است.

* رجایی: رابطه کشاورزی و دامداری چندانی با انگلیس نداریم

عباس رجایی رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه در حوزه دامداری و کشاورزی ارتباط چندانی بین ایران و انگلیس وجود ندارد، تصریح کرد: خصومت و فتنه‌گری انگلیس برای ملت ایران بسیار آزار دهنده است.

وی با بیان اینکه بعد از پیروزی انقلاب و قطع‌شدن منافع انگلیس از منابع ایران شاهد رفتار غیرانسانی انگلیسی‌ها با ایران بوده‌ایم، گفت: در صورت قطع و یا کاهش رابطه هیچ ضرری حوزه کشاورزی و دامداری ایران را تهدید نخواهد کرد.

* هدایتخواه: در کاهش رابطه باید ملاحظات فرهنگی را در نظر بگیریم

ستار هدایت‌خواه سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه بزرگترین مؤسسات فرهنگی ایران در اروپا در کشور انگلیس مستقر شده است، گفت که در کاهش رابطه با انگلیس باید ملاحظات فرهنگی را مورد لحاظ قرار دهیم.

وی با بیان اینکه تجدید نظر در رابطه ایران با انگلیس لازم و ضروری است، خاطرنشان کرد: انگلیس به دنبال ناهنجاری‌های اخلاقی و فرهنگی در ایران است و برای این کار از شبکه‌های ماهواره‌ای خود علیه ملت ایران استفاده می‌کند.

هدایت‌خواه به بیان اینکه در دشمنی انگلیس با ملت ایران تردیدی وجود ندارد، تاکید کرد: دولت انگلیس شبکه بی‌بی‌سی ‌را به اخلال در امنیت ایران مامور کرده است و ما نمی‌توانیم در برابر این اقدامات سکوت کنیم.

* یوسف‌نژاد: ادعای متضرر شدن بخش صنعتی ایران در صورت قطع رابطه با انگلیس "بی‌اساس " است

علی‌اصغر یوسف‌نژاد سخنگوی کمیسیون صنایع مجلس نیز با تاکید بر اینکه به لطف تحریم‌های اعمالی غرب جمهوری اسلامی ایران در بخش صنایع خود کفاء شده است، گفت: ادعای متضرر شدن بخش صنایع ایران در صورت قطع رابطه با انگلیس واهی و بی‌اساس است.

و بالاخره اینکه، ارتباط چهارصد ساله و دلفینی ایران با انگلیس در ICU دیپلماسی مجلس شورای اسلامی بستری شده و منتظر پاسخ نمایندگان مجلس به طرحی است که چند ماه از معطل ماندنش در هیئت رئیسه می‌گذرد.